Mesto nesúhlasí s výstavbou prevádzky na zhodnocovanie polymérov

10.04.2009 Stropkov

Stropkov/Prešov 10. apríla (TASR) - Mestské zastupiteľstvo v Stropkove nesúhlasí so zámerom výstavby závodu na materiálové zhodnocovanie polymérových odpadov na svojom území, ktorý chcela realizovať spoločnosť KFŠ – ...
Uznesenie so zamietavým stanoviskom prijali poslanci na svojom štvrtkovom mimoriadnom zasadnutí.
Dôvodom takéhoto rozhodnutia, boli obavy zo zaťaženia a znehodnocovania životného prostredia v meste i v regióne, ktoré vyjadrili členovia zastupiteľstva v rozprave pred samotným hlasovaním, ale i občania prostredníctvom petície.
Prevádzka závodu je podľa nich vysoko náchylná na znečisťovanie ovzdušia, pričom by mohlo dôjsť aj k riziku kontaminácie vôd. Južným smerom od navrhovanej lokality sa totiž nachádzajú dôležité podzemné zdroje vody. Preteká tadiaľ rieka Ondava, ktorá je vodárenským tokom a vodná nádrž Domaša je zasa potenciálnym zdrojom pitnej vody pre celé okolie. Okrem toho sa poslanci domnievajú, že v meste by mohlo v súvislosti s dovozom pneumatík určených na ďalšie spracovanie dôjsť k neúmernému zvýšeniu dopravného zaťaženia.
Bardejovská spoločnosť prezentovala svoj projekt na zasadnutí mestského zastupiteľstva 23. marca tohto roka. Poslanci po vzhliadnutí prezentácie vzali zámer výstavby na vedomie a schválili uznesenie, v ktorom odporúčali prijať záväzné stanovisko až po ukončení posudzovania vplyvu na životné prostredie. Už počas marcového rokovania primátor Stropkova Peter Obrimčák zdôraznil, že samospráva bude v plnej miere rešpektovať názor poslancov a verejnú mienku.
Investor mestu ponúkal vybudovanie závodu so 111 pracovnými miestami, z čoho by na robotnícke profesie pripadalo 33 pracovných miest. Ostatné pracovné pozície by obsadili manažéri a výskumní pracovníci.
TASR dnes o rozhodnutí mestského zastupiteľstva informoval hovorca radnice Imrich Makó.
 

Vyberte región